13 Temmuz 2014 Pazar

AngularJS'ye giriş ve MVC yapısı

   AngularJS, MVC (Model-View-Controller) esasları üzerine kurulmuş bir web uygulama çatısı (framework). Aynı zamanda açık kaynak kodlu olup Google ve AngularJS topluluğu tarafından geliştirilmeye devam ediliyor. MVC kavramından söz etmişken, “MVC ne demek, yenir mi, içilir mi?” biraz ondan bahsedelim. Çünkü Angular'ın işleyişini anlayabilmek için MVC'nin ne olduğu hakkında temel bilgiye sahip olmamız gerek.

   Web sayfaları veriler ve onları istediğimiz şekilde görüntülememize olanak sağlayan parçalardan oluşur. Küçük işlerde bunu kontrol altında tutmak kolaydır ama işler büyüdükçe bu iki parça arasındaki iletişim (bunlar model ve view oluyor) akıl almaz derecede karmaşık olur ve ipin ucunu kaçırabiliriz. Burada üçüncü bir parçaya ihtiyaç duyuluyor. Model ile view arasındaki işleri organize edecek bir parçaya. Bu parça hem onları birbirlerinde ayrı tutarak bakımı kolaylaştıracak hem de onları bağlı tutup ikisi arasındaki veri alışverişini kontrol etmemizi sağlayacak. İşte bu parça controller oluyor.
   Kontrolcüler(controller), kullanıcının isteği ve web uygulamamızın izin verdiği ölçüde, kullanıcıların veriler arasında gezebilmesini ve onlar üzerinde değişiklik yapabilmesini sağlıyor. Sizi bilmem ama ben görsel bir şeyler olmadan bunu anlayamam. Basit anlamda olan biten şu:

   Angular'a, angularjs.org sitesinde de linki bulunan ücretsiz codeschool kursu ile iyi bir giriş yapabilirsiniz. Bu kurs sonunda AngularJS hakkında kafanızda bir şeyler oluşacaktır.
   Sonraki yazılarımda bu kütüphane ile ilgili öğrendiklerimi sizlerle paylaşacağım. Umarım AngularJS size de eğlenceli gelir.
   Yine uykusuz geceler :)