7 Ekim 2013 Pazartesi

CyanogenMod LG Optimus ME deneyimi

    Uzun zamandır benim eski dostuma CyanogenMod yüklesem diye düşünüyordum. Bundaki en büyük etken LG'nin Optimus ME için Gingerbread güncellemesi sağlamaması. Stok ROM mu yoksa Custom ROM mu derken Custom ROM macerasına atıldım. Neyseki sorunsuz bir şekilde yükledim.
 
    Android üzerinde Custom ROM kullanmanın büyük artılarının yanı sıra, root haklarının da elde edilmesiyle birlikte büyük bir sorumluluğu da üzerinize almış oluyorsunuz. Bu da kullanırken daha dikkatli olmanız anlamına geliyor. Yani uygulama yüklerken uygulama haklarını iyice okumalı ve uygulamalara root yetkisi verirken dikkatli olmalısınız.
    Optimus ME üzerine Custom ROM kurarken gerekli olan 4 şey var.
    Bunlar:
  • GingerBreak
  • ClockworkMod Rom Manager
  • GApps (Google uygulamaları (Gmail, Google Play vs.) isteğe bağlı)
  • ve tabi ki Custom Rom (örnek Custom ROM'lar; CyanogenMOD, MIUI, AOKP not: hepsi lg optimus me destekli değil)
    İlk önce telefona GingerBreak yükleyerek root erişimini sağladım. Ardından ClockworkMod Rom Manager'ı(CWM) kurdum. (ClockworkMod Rom Manager 'a Google Play'den ve ya buradan ulaşılabilir.) CWM Rom Manager ile CWM Recovery imajını sisteme yükledim. Telefonu kapattıktan sonra SES AZALT + GÜÇ + ARAMA tuş kombinasyonu ile recovery bölümüne geçtim. Burada ilk önce wipe cache partition ve wipe dalvik cache komutlarını uyguladıktan sonra sd kartıma attığım CyanogenMOD imajını yükledim. Son olarak Google uygulamalırının imajını da sisteme yazdım ve telefonu yeniden başlattım. Böylece kurulum aşamasını tamamladım.
    CyanogenMod'un tahmin ettiğimden çok daha iyi olduğunu söylemeliyim. ROM arayüz, ayar, donanım kontrolü (CPU hızı alt ve üst değerleri, launcher'ın RAM kullanımına düzen vs.) ile ilgili sayısız seçenek barındırıyor. Kilit ekranında müzik çalar'a erişim için kısayollar, ekolayzer daha fazla ses ayarı barındıran ses yöneticisi (Froyo ekolayzer desteklemiyor), durum çubuğundaki düğmelerin özelleştirilmesi , Geliştiriciler için Dev Tools ve daha bir çok özelleştirme ile gelen CyanogenMod'a hayran kaldım desem abartmış olmam.
    Şu an için tek sorun kurulum işinin biraz zahmetli olması. Umarım kurulum kısmındaki zorluklar azaltılarak daha çok kişinin bu hizmete ulaşması sağlanır.